8 Nisan 2016 Cuma

EMEKLİYE ZAM MASALI


Bir varmış bir yokmuş diye başlayan masalımızda bir Borazan takımı varmış. Bunlar âlemi sersem kendilerini akıllı sanırlarmış. Ülkenin yarısı bunların yazdıklarına, söylediklerine inanırlarmış. Daha çok da söylediklerine… Okusalar zaten körü körüne inanmazlar, sorgularlarmış.
Şimdi gelelim masalımızın kahramanlarına: Emekliler…
Yıllarca çalışıp, yorulduktan sonra emekli olup evinde rahat etmek istermiş emekliler. Ama nerde? Onca yılın karşılığı üç kuruş maaşla geçinemezlermiş. Çoluk çocuk okula gidiyor. Evde tencere kaynayacak… Ne yapsın emekli… Gidip ufak bir dükkân açarım. Az da olsa bir gelir sağlarım diye düşünüp işyeri açmış. Devlet de, sen benim verdiğim maaşı beğenmedin o zaman ben de senden para keserim demiş. Emeklinin maaşından önce yüzde 15 sonra yüzde 10’a düşürdüğü oranda kesintiye başlamış.
Borazanlar o sırada başka şeyler için ötüyorlarmış… Bununla ilgili sesleri çıkmıyormuş. Günlerden bir gün Birileri demiş ki, “yönetime biz gelirsek bu kesintiyi kaldıracağız. Üstüne üstlük maaşlarınızı da arttıracağız.” Bunu duyan Borazanlar hep bir ağızdan ötmeye başlamışlar: “Batıracaksınız bizi”, “Para yok” Bunun üzerine Birileri “böyle böyle yapıp biz bunları öderiz” demişler.
Neyse onlar atışadursun emekliler de şaşkın şaşkın bunları izlerlermiş. Seçim olmuş bitmiş. Birileri yönetime gelememiş. Borazanların sesi daha da gür çıkmaya başlamış. Yönetimdekiler, birilerinin emeklilerle ilgili söylediklerini yapmaya karar vermişler. Emeklilerden aldığımız paraları artık almayacağız demişler. Emekliler sevinmişler. Paramız cebimizde kalacak, bir de zam alacağız iyi olacak diye.
Borazanlar başlamışlar ötmeye: “Emekliye müjde: Zam üstüne zam…” “SGDP zammı...” (?!?!????) (Hepsi aynı şeyleri söylediği için tekrarlamamayı yeğledim.) Emekliyi sarmış bir merak: “SGDP zammı da nedir ki?” Borazanlar ötmüşler: “Senden kesilen, senin paranı, sana geri veriyorlar. Beş kuruştu maaşın, düşmüştü üç kuruşa. Şimdi çıktı yine beş kuruşa.”
Emekli şaşkın: “Nasıl yani? Para benim param zaten alınması abesti” diye dursun. Borazanlar durmamış: “381 TL artıyor işte maaşın, 87 TL artan da var ama onları boş verin. 87 TL göz boyamaz” diye yaygarayı koparmışlar.
Emeklilerden birisi beklemiş bu yaygara ne zaman bitecek diye. Yaygara bitmemiş. Her gün ama her gün gazetelere bakmış. Bu 381 TL’yi kaç kişinin aldığını yazarlar mı diye. Yazan çıkmamış. Ya SGDP kesintisi biten kaç kişiydi acaba? Emekli olduktan sonra işyeri açıp da çalıştıran? Kimse yazmamış.
Aradan üç ay geçmiş. Borazanlar hala aynı şekilde ötüyorlarmış: Emekliye SGDP zammı diye… Büyük müjde diye…
Bahsi geçen emekli kalkmış (aslında kalkmadan) e-postayla SGK’ye sormuş:
Soru : Son yapılan yasal düzenleme ile emekli olup da kendi adına iş yeri açanların maaşlarından BAĞ-KUR kapsamında kesilen SGDP'nin sona erdirilmesi uygulamasından yararlanan 
1. Emekli sayısı, 
2. Bunlardan kaçının en yüksek emekli maaşı olan 3.814 TL aldığı, Bilgisinin tarafıma verilmesini arz ederim.

Saygılarımla, 
Emekli

Soruyu gönderdikten sonra başlamış beklemeye. Sonunda yanıt gelmiş:
Sayın Emekli İlgi: 2016-5187 numaralı bilgi edinme başvurunuz.
Son yapılan yasal düzenleme ile emekli olup da kendi adına iş yeri açanların maaşlarından BAĞ-KUR kapsamında kesilen SGDP'nin sona erdirilmesi uygulamasından yararlanan emekli sayısı 365.806’dır. Belirtilen tutarda emekli aylığı alanların sayısı ise verilememektedir. Bilgilerinize sunulur.
Bilgilerinizi rica ederiz.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Bilgi Edinme Birimi
Sayıları 11 milyon olduğu söylenen emeklilerden 365.806 kişinin zaten kendilerinin olan paraları alınmamaya, kesilmemeye başlamış. Ötsün borazanlar!!! Toplam içindeki oran yüzde 3,3… Bu sayının içinde kaç kişinin en yüksek emekli maaşını aldığına dönük soruya yanıt: Tıssssss… Buna neden yanıt vermedikleri açıkmış. 365.806 emeklinin tamamı 3.814 TL maaş alıyor olsa da allayıp pulladıkları “zam”mın geriye kalan 10.634.194 kişiyi ilgilendirmediği açık seçik ortadaymış.
İşte böyle emekliye zam masalının ortaya çıkışı… Kimi bu masala inanmış kimi de inanmamış…

Gökten üç elma düşmüş, emekliye rahat bir yaşam da düşmüş…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder